esmaspäev, 16. märts 2020

Nädal II -Arpanetist Facebookiniː Interneti kujunemislugu

Internet seostub enamikule meist ilmselt veebi, täpsemalt otsimootoreid vahendavate veebilehtedega. Tavakasutaja ei pruugigi teada, et on olemas veel palju erinevaid protokolle ja kanaleid, mis koos moodustavad tegeliku interneti.
Oma töös on olnud vaja lisaks hüperteksti edastusprotokollile tegeleda nii mitmegi muu andmetranspordi viisiga. Kaasa arvatud välisseadmele salestamine ja "päkataksoga" teise arvutisse teisaldamine :)

Minu esimene suurem "projekt" oli Win95 installika 1,4 megasteks arj-deks pakkimine ja floppidele salvestamine. Kokku sai neid 50 tükki ja imekombel õnnestus sel moel ka CD-seadmeta arvutisse uus op-süsteem installida ilma arvutikasti avamata.

Telnetiga puutusin kokku ajal, kui kaupluste kassasüsteemides oli kasutusel nn. POS-terminalid. Nenedega suhtlemiseks ja vajaliku tarkvara laadimiseks saigi kasutatud telnet-ühendust. Jututubades, mis samuti telenti peal jooksid, ma eriti kaua ei passinud, nenede uudsus või erilisus ammendas ennast üsna pea. Samas, paljude jaoks on selline suhtlusviis kuju muutes säilinud siiani.

Ajal, kui veebilehitsejad veel ftp-d ei toetanud, kuid faile üle interneti oli vaja liigutada, sai kasutatud mitmeid erinevaid spetsiaalseid rakendusi. Parima vahendina sellest ajast on mul meeles ftp alla- ja üleslaadimisvahend GetRight. Selle suur eelis paljude teiste ees oli võimalus faile alla laadida mitmest allikast korraga ning samuti allalaadimisi vajadusel peatada ning hiljem jätkata pooleli jääänud koha pealt ilma tõrgeteta.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar