reede, 7. veebruar 2020

Nädal I - õpetlikke näiteid IT-alastest põrumistest läbi aja

Lugedes käesoleval nädalal teemaks olevat sissekannet Wikiversity's (Noppeid IT ajaloost) hakkasin paratamatult leidma seoseid seal loetletud ajaloosündmuste ja oma IT-kogemuse vahel.

Minu IT-maailm on algusest peale olnud üsna Microsofti-keskne. Mõned korrad olen küll püüdnud aru saada Linuxi tõekuulutajatest, omalegi Debiani ja Mandrake'i, üsna hiljuti ka Ubuntu arvutisse installinud, kuid mugavus on ikka M$ juurde tagasi viinud. Samas on võimatu mitte jaurata Windowsi versioonide kõikuva taseme üle. Küllap selleks, et konkurentidega sammu pidada, on sageli eelistatud välja tulla pooltoore lahendusega, mida siis käigu pealt lappima hakatakse.

Hästi mäletan aega, kui Win 95 ja 98 vahel ilmus ME, mis laiemasse ringlusse vist ei jõudnudki. Tol ajal IT tehnikuna sai see küll oma töö-arvutise installitud, kuid pikka pidu sellega ei olnud. Välimus oli küll värskem, kui 95-l, kuid crashid ja ühilduvusprobleemid olid igapäevased ning klientide kaebusi ei oleks jõudnud eales ära lahendada.

Järgmine mälestusväärne ämbrikolin oli Vista turuletulek. Samuti IT kasutajatoe osutajana soovitasin klientidel jääda siiski XP-d edasi kasutama. Sarnaselt ME-ga oli põhiaur tilulilu ja visuaali tuunimise peale kulunud, arengust polnud mõtet rääkidagi.

Kolmanda põrumisena tooksin aga välja Win 8/8.1, mis, nagu kursuse artiklis   https://beta.wikiversity.org/wiki/IT_eetilised,_sotsiaalsed_ja_professionaalsed_aspektid/Noppeid_IT_ajaloost õigesti märgitud, oli väga tahvelarvuti-keskne ja "vana head" kasutusmugavust nutsid taga nii paljud, et järgmises Win versioonis (milleks osutus 10, mitte kauaoodatud 9) pöörduti tagasi klassikalise visuaali suunas, aga säilitades võimaluse lülituda ümber tahvli reziimi.

Ahjaa, Kali-Linuxit olen ka proovinud. See on üks täiesti omaette huvitav asjake, mis väärib ehk eraldi, pikemat postitust ning kindlasti ei liigitu IT-alaste põrumiste rubriiki..

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar